Jadual Taklimat MedicMesir minggu ini. ZON TENGAH Dewan MedicMesir, Bangi Sabtu 3 Jun 10-12 tengahari. Hubungi UmmiMM 0196206167. ZON PANTAI TIMUR Hotel Habib, KB Jumaat 2 Jun 9-11 pagi dan Hotel Kenangan, KT Sabtu 3 Jun 10-12 tengahari. Hubungi Encik Fakrul 0197586167. ZON SELATAN Ayer Keroh, Country Resort, Melaka Sabtu 3 Jun 10-12 tengahari. Hubungi Cik Nadirah 0133023030. ZON UTARA, Hotel Seri Malaysia Ipoh, Perak Sabtu 3 Jun 10-12 tengahari. Hubungi Dr Ahmad 0133061313

Wednesday, 29 April 2009

FINAL CALL: Dermasiswa MAIS

Salam...
Semua pemohon, sila pastikan semua permohonan MAIS diselesaikan HARI INI juga!
Dapatkan maklumat lanjut dan Download borang di sini dan serahkan terus ke MAIS.
Sediakan satu salinan fotokopi permohonan untuk simpanan MedicMesir.
Ini mempastikan anda memperolehi sekurang-kurangnya wang saku dan tiket sebelum berangkat.
MedicMesir mengucapkan terimakasih tidak terhingga kepada pengurusan MAIS atas keprihatinan dan kelancaran pentadbiran didalam menentukan kejayaan anak-anak umat Islam. Kita yakin, peluang ini tidak akan disia-siakan begitu sahaja oleh anak-anak ini didalam menjadi pelapis ummah pada masa hadapan. Kita doakan agar semoga Allah swt membalas budi baik kakitangan dan pengurusan MAIS dengan balasan yang baik dan ibadah soleh yang diterima Allsh swt. Ameen Ya Raab

salam ikhlas,
-siti haniza @ ummi-

Program Persediaan- preMedic & Bahasa Arab Amiyah

Bismillahirahmirahim.....Salam ....
Alhamdulillah, syukor kehadrat Allah, anak2 akan memulakan Program Persediaan Sebelum Berangkat ke Mesir. Kita doakan agar program ini berjalan lancar serta mencapai objektifnya untuk menjadikan anak-anak, pelajar yang lebih bersedia menghadapi masa-masa depan sebagai 'pelajar medical'.
Program ini merangkumi:
a. Kuliah preMedic (fokus 4 subjek utama Tahun 1-Histologi, Biokimi, Anatomi & Fisiologi)
b. Kuliah Bahasa Arab Amiyah (petuturan dan tatabahasa)
c. Sessi Motivasi bersama Doktor Pakar
d. Sessi bersama senior dari Universiti Mesir
e. Program Kerohanian
Nota, Asrama, Makan tengahari dan malam disediakan
Pelajar akan mendaftar pada Ahad, 3 Mei 2009. Bermula 2-5 petang di Lobi Fakulti Perubatan, UPM Serdang. Sesi Taklimat utk ibubapa dan pelajar akan diadakan pada jam 4-5ptg di Dewan Kuliah Utama.
Kelas akan bermula dari hari Isnin 4Mei dan majlis penutup akan diadakan Khamis, 25June 2009.
Kelas diadakan setiap hari iaitu:
Kuliah Perubatan: 9-12 tengahri (lecture) dan 2-4 ptg (tutorial)
Kuliah Bahasa Arab: 8-10 malam (mengikut kumpulan masing-masing)
dan setiap Sabtu 11-1 tengahri
Ujian diadakan setiap hari Sabtu pagi (9-10pagi)
Sabtu petang serta Ahad adalah hari cuti. Anak-anak dibenarkan pulang atau keluar kampus dan pulang sebelum jam 10malam, setiap hari Ahad.

Sila bawa barang keperluan seperti:
1. Pakaian selengkapnya / Baldi / Set Toileteries
(Pakaian lelaki-kemeja /seluar slack utk ke kuliah. 'jeans' tidak dibenarkan di dewan kuliah)
2. Peralatan Tulis / Buku Nota / kalkulator
/ Laptop (bagi yg ada sahaja)
3. Pakaian sukan / solat / quran/ Bantal/ cadar / selimut
5. Makanan tambahan seperti biskut/ milo dan sebagainya
6. Ubat-ubatan sepeti panadol / ubat batuk dan selsema
Pelajar yang belum menyerahkan dokumen-dokumen yang diperlukan, sila serahkan semasa preMedic kelak.

Untuk makluman lanjut mengenai program preMedic, sila berhubung dengan Cik Suhana di talian 019 6206167

Sekretariat MedicMesir



Friday, 24 April 2009

Doa Imtihan dari Ummi

Salam,
Alhamdulillah, Semoga semua barada didalam afiat dan iman. Hmmm..nampaknya anak2 semua sudah berada dalam fatrah imtihan. Bila tiba masa ‘kecemasan’ inilah, banyak pula terasa yg nak dibaca, maka, barulah terkenang masa ‘keemasan’ yang telah Allah swt berikan kpd kita yang mungkin kita ‘take for granted’ selama ini. Masa ini barulah kelas tambahan sini sana, baru nak fotokopi past year question dan lain-lain. Masa ni jugalah,barulah terasa tak cukup tidur.Sembang pasal Imtihan atau Exam atau Periksa atau apa nama sekali pun, memang suatu yang pasti mendebarkan kita. Tak pernah kita lihat mereka yg terlompat-lompat bila tiba waktu nak exam ni. Panik, darah gemuruh…dub dab..dub dab…suatu yang common bila tiba saat2 nak menghadapi imtihan.

Mengapa Imtihan?
Imtihan perlu bagi menguji tahap kefahaman kita terhadap sesuatu yang dipelajari. Ini penting bagi mempastikan kita termasuk didalam golongan mereka yang telah diuji sebelum dibenarkan mempratikkan ilmu itu kepada masyarakat yang akan kita wakili. Apa yg jadi…setiap kali lepas imtihan…ha..lupa habis yg kita belajar. ngapa jadi gitu yer?..Adakah kita tergolong dalam golongan mereka yg ‘ nak pass aja-NPA’?? Jika kita termasuk dalam golongan ‘NPA’..maka RUGI besarlah kita…LULUS TANPA ILMU …..Insyallah, ummi yakin kita tak gitu……Kita doakan agar diberi kekuatan memahami, cemerlang IMTIHAN, moga, dengan ILMU yang kita pelajari setiap tahun atau semester menjadikan kita hamba Allah yang lebih baik dan bersedia untuk berperanan di celahan masyarakat yang menantikan perkhidmatan kita. Bukan senang nak jadi Doktor ni!!

Mengapa perlu LULUS?
Untuk yang baru first year dan yang ke Mesir dangan wang ringgit pa-ma, imtihan ni akan memberi lebih makna kerana LULUS=SPONSOR dan SPONSOR=FULUS. Jika tak LULUS, maka pa-ma kita terpaksa memikirkan dimana lagi perlu dikorek sen sen yang diperlukan. Sebagai pembakar semangat, ummi ke JPA minggu lepas untuk melihat senarai keputusan Tajaan Luar Negara. Alhamdulillah, semua…yup semua! Semua pelajar yang LULUS (ya…LULUS, Maqbul, min 60% tahun pertama) mendapat kelulusan tajaan JPA. Terharu dan hampir menitiskan airmata…Oleh itu…ummi pohon dan pohon….Give your BEST Shot!! excel in coming exam…Jadikan ini Hadiah teristimewa buat IBU (atau arwah IBU)!!!

Memandangkan exam pun dah nak start esok lusa ni…so tak perlu nak bagi tips itu ini. Apa yang penting, jaga kesihatan, eat well , avoid staying up unnecessarily. Avoid keadaan dimana kita akan jadi BLANK atau BLACK-OUT! Stay cool and relax, supaya fikiran kita tenang mengiringi setiap langkah ke dewan imtihan. Tingkatkan zikir dan doa terhadap Allah swt…sesungguhnya Allah swt lah sebaik-baik penolong dan satu-satunya tempat kita sandarkan harapan. Perbanyakanlah solat hajat dan berdoa agar Allah swt permudahkan imtihan ini. Mohon restu dan maaf dari ayahbonda.

Untuk AyahBonda, perbanyakanlah solat hajat, doa, doa, doa yang tak putus-putus! Anak-anak kita memerlukan doa kita…dan insyallah, doa IBU adalah lebih makbul dari doa-doa yang lain.. yakinlah,pepatah Arab…Man Jadda Wa Jadda (barang siapa usaha sungguh-sungguh, pasti akan dapat). Akhir kalam, ummi doakan kecemerlangan buat semua anak-anak dibumi Mesir, tak kira melalui apa channel sekalipun mereka hadir….WE ARE ALL ONE!…semoga allah swt permudahkan kalian menghadapi imtihan …..Selamat menghadapi imtihan
Salam sayang dari Ummi :-)

Dermasiswa MAIS

Salam,
Semua pelajar yang memohon dermasiswa MAIS dikehendaki membuat satu salinan borang permohonan dan diserahkan kepada MedicMesir pada sesi preMedic kemudian.
Ini memudahkan pihak kami membuat tindakan susulan kelak. 

Harap maklum
cik suhana

Tuesday, 21 April 2009

Borang KPT / SSLN

Salam,
sila ambil maklum proses mengisi Borang KPT/SSLN akan diadakan semasa preMedic berlangsung. Bagi pelajar yang tidak mengikuti preMedic, satu sessi khas bagi mengisi borang ini akan diadakan pada satu masa yang akan dimaklum kelak.
harap maklum

Kelas preMedic & Bahasa Arab anjuran Fakulti Perubatan, UPM dan MedicMesir

Salam,
Mohon agar pemohon2 pengambilan September 2009 yang berminat untuk menyertai preMedic memohon sebelum 25hb April 2009. (Pendaftaran program, 3Mei 2009, 2-5ptg, Lobi Fakulti Perubatan, UPM, Serdang)
Ini adalah kerana, MedicMesir telah turut menerima permohonan menyertai preMedic dari pelajar-pelajar yang memohon melalui agensi lain. Pelajar-pelajar dari agensi lain akan hanya dimaklumkan keputusan penyertaan pada 1hb May 2009. Harap bersabar dan insyallah MedicMesir cuba mencari jalan terbaik untuk membolehkan penyertaan anda.
Sila ambil maklum, preMedic akan melibatkan 10 Pensyarah yang juga Doktor Pakar dari Fakulti Perubatan , UPM, Serdang. Format pembelajaran akan merangkumi Program Ordinary / Problem Based Learning dan Dentistry.
Topik utama adalah> Anatomy, Histology, Biochemistry dan Physiology
Pelajar akan turut dibahagikan kepada sessi bersama 'seniors dari universiti masing-masing' yang berpulang cuti ditanah air.
Kuliah Perubatan diadakan pada waktu siang 9-4ptg.
Kuliah Bahasa Arab diadakan pada waktu malam 8-10 malam (setiap malam)
UJIAN akan diadakan untuk setiap Topik! Kedatangan serta markah ujian akan diberikan kepada ibubapa. Pelajar yang lulus akan diberikan SIJIL dari pihak penganjur. Jika tiada ARAL melintang, insyallah, pada hari penutup program, Timbalan Menteri Kementerian Kesihatan akan menyampaikan sijil dan memberi 'update' mengenai isu 'profession kedoktoran' pada masa kini! Ibubapa akan dimaklumkan untuk bersama semasa sessi penutup.

Semoga usaha ini memberi 'Head-Start-Effect' didalam menjamin kecermelangan anak-anak di Mesir kelak. Semoga dipermudahkan. Ameen Ya Raab!

Salam ikhlas,
ummi

Friday, 17 April 2009

Biasiswa MAIS

Salam,
Biasiswa MAIS akan mula dibuka selama seminggu mulai Isnin ni. Warga MedicMesir samada yang sudah berada di Mesir atau yang baru / sudah memohon di 'wajibkan' memohon.
Sila dapatkan senaskah Mingguan Malaysia hari Ahad ini, 19hb April 2009
Download Borang MAIS disini >>
Biasiswa adalah dalam 3 bentuk:
Pertama: Tajaan dari tahun 1-6
Kedua : Tajaan awal untuk Tahun Pertama
Ketiga: Tajaan Wang Saku dan Tiket Kapalterbang
Sebarang pertanyaan, sila berhubung di talian 019 3106167 atau YM: medicmesir.

salam ikhlas, ummi :-)

Wednesday, 15 April 2009

Rumah Pelajar Tahun 1 di Mansoura / Tanta

Salam,
Pelajar-pelajar MedicMesir dibenarkan terus tinggal di rumah masing-masing, TANPA perlu pindah pada sesi depan. Sesiapa yg ingin berpindah,sila maklumkan melalui email nama masing-masing sebelum 1hb May 2009. Utk yg memilih utk tinggal terus, pelajar perlu membayar sewa rumah berkenaan terus kepada tuan rumah. Ini menjimatkan kos (tanpa mengunakan khidmat ORANG TENGAH). Diharap usaha ini membantu menjamin kebajikan pelajar terbela. Harap Maklum
-ummi-

Bantuan bayaran Yuran Akhir Tahun Pertama

Salam,
Pelajar MedicMesir Tahun 1 yg berada di Mesir yang tidak dapat lagi meyelesaikan yuran tahun pertama atas apa2 sebab, dan berminat memohon bantuan MedicMesir utk mendahulukan yuran tersebut.Sila email rayuan kes ke medicmesir@gmail.com. Insyallah, MedicMesir akan membantu menyelesaikannya sebaik mungkin. Sila hantar sebelum Rabu, 15April 2009, 12 mlm. Semoga usaha ini membantu.
-ummi-

Monday, 13 April 2009

Temuduga MARA

Salam,
Pelajar2 MedicMesir Tahun Pertama yang terlibat dengan sessi Temuduga Biasiswa MARA di Cairo , 15hb April 2009. Sila berhubung segera melalui YM(medicmesir) untuk 'interview guide' melalui YM conference , Selasa, jam 4 ptg (waktu Mesir).
Semoga Allah swt permudahkan urusan kalian...Ameen Ya Rabb!
ummi

Bantuan Yuran Tahun PERTAMA

Salam,
Pelajar-pelajar Tahun 1 MedicMesir yang sedang menuntut di Mesir yang menghadapi kekangan untuk menjelaskan Yuran Akhir Tahun 1. Sila hantar email rayuan ke medicmesir@gmail.com. Insyallah, MedicMesir akan mempertimbangkan 'advance' bagi menjelaskan yuran tersebut minggu hadapan. Tarikh Tutup, 15April 2009 (12mlm). Semoga persediaan imtihan semua dipermudahkan Allah swt. Make DOA. Insyallah!
-ummi-

Sunday, 5 April 2009

Permohonan dibuka lagi !!

Atas permintaan ramai, Permohonan dibuka sehingga 31hb May 2009.
Semak Pengiktirafan JPA disini

Deposit permohonan RM500
Baki, semasa mendapat tawaran RM9500
Pilihan Rumah 1: TIADA BAYARAN TAMBAHAN
SEWA PERCUMA 2 bulan dan bulan ke3 pelajar bayar terus ke tuan rumah
Pilihan Rumah 2: RM2500
Deposit + Sewa sehingga 30 June 10 + Kelengkapan Rumah A-Z
(Rumah baru atau hampir baru)
(Kelengkapan Baru-Peti Ais/Dapur/Water Heater/Almari/Katil/Tilam/Meja Study/Kerusi)
Kelengkapan akan menjadi hak milik pelajar sampai bila2. Pelajar bebas tinggal tanpa perlu PINDAH


Optional:
Pilihan 1: preMedic + Bahasa Arab (10minggu) : RM2500
Program di Fakulti Perubatan, UPM
atau:)
Pilihan 2:
Medical English (2 minggu): FREE (terhad yg tak mendapat A dlm SPM)
Pilihan 3:
Bahasa Arab Amiyah (1 bulan):FREE (termasuk asrama)

Maklumat Bank:
Campus City Sdn Bhd, Maybank 562142702802

Salam,
Siti Haniza