Jadual Taklimat MedicMesir minggu ini. ZON TENGAH Dewan MedicMesir, Bangi Sabtu 3 Jun 10-12 tengahari. Hubungi UmmiMM 0196206167. ZON PANTAI TIMUR Hotel Habib, KB Jumaat 2 Jun 9-11 pagi dan Hotel Kenangan, KT Sabtu 3 Jun 10-12 tengahari. Hubungi Encik Fakrul 0197586167. ZON SELATAN Ayer Keroh, Country Resort, Melaka Sabtu 3 Jun 10-12 tengahari. Hubungi Cik Nadirah 0133023030. ZON UTARA, Hotel Seri Malaysia Ipoh, Perak Sabtu 3 Jun 10-12 tengahari. Hubungi Dr Ahmad 0133061313

Tuesday, 30 September 2008

EGYPT AIR PLUS

Salam,
Anda pertama kali menaiki Egypt Air ...why not? daftar aja dengan Egypt Air PLus. So boleh lah kita collect points everytime kita travel.....and claim for FREE ticket later....
so easy>>>register online>>save your membership number kat dalam handset...

so everytime bila nak travel, before check in...just produce the number...

Selepas mendaftar, sila SMS ke 019 3106167
Ha..Ha...sikit2....lama2 jadi bukit!

ummi

MUATAN BAG YG DIBENARKAN

HAND BAGGAGE: Pelajar dibenarkan membawa 1 bag Hand Baggage. Size yang ideal adalah 12inci (jarak A ke B). Saiz maksima adalah 2o inci. Hanya 1 bag dibenarkan. Tapi, tambahan bag laptop dibenarkan. Berat yang dibenarkan 7kg. Sebaiknya Hand Baggage diisi dengan buku2 dan satu persalinan baju (small towel / mini toileteries spt tooth brush dll) yang mungkin perlu ditukar bila sampai di airport kelak

Sebaiknya, laptop dibawa mengunakkan 'racksack' sahaja.

CHECKIN BAGGAGE: Pelajar dibenarkan 'check in' maksima 2 bag. Jumlah berat yang dibenarkan adalah 40Kg. Setiap satu bag tidak boleh melebihi 32kg.Pastikan anda tidak membawa satu bag besar yang bermuatan > 32kg.

Selamat Mengemas

UMMI

Monday, 29 September 2008

Sessi Collect Offer Letter & Isi form SSLN>2nd Batch MedicMesir

Today 10am, 28th September 2008>>bertempat di Fakulti Perubatan UPM.

IF Last 2 weeks, students and parents gathered here just for a briefing and submit forms application itu ini. And after almost 2 week, they are back here again to collect offer letter....i mean offer letter from uni. (yup, ummi flew right after to mansoura to collect the original offer letter)
Some photos here>>>kelihatan debaran ..dup..dap..dup..dap esp those yg tak caya rasa dah nak fly.....Anyway >>CONGRATULATION ALL!!

Thursday, 25 September 2008

Nak ke MESIR? Nak bawak apa ya...

Salam... kat sini ummi coretkan antara benda2 yg perlu bawak besama...

TOP PRIORITY
1. Cash. Sampai aja nanti d Cairo, MedicMesir akan bantu tukarkan ke Egypt pounds (LE).
2. Gambar MAK AYAH & ADIK BERADIK yang sudah pasti menjadi PEMBAKAR SEMANGAT
3. Buku2 yg telah dicadangkan utk dibeli (mana lagi jika bukan store gula2 Dr Kamal!...)
4. Laptop (bawak sekali Warranty Card tuh!)
5. HSBC / Public Bank / Maybank ATM kad (yang telah diactive VISA facility)
PAKAIAN
1 .Pakaian Formal satu set dgn tie (utk lelaki)
2. Satu set Baju Melayu dgn sampin (utk lelaki)
3. Tudung & Baju kurung secukupnya
4. Pakaian Sukan (satu set cukup)
5. Kasut ke kuliah berkualiti tinggi &Kasut sukan (sebab kualiti di Malaysia jauh lebih baik)
6. Pakaian Solat
7. Pakaian Sejuk tak perlu beli disini. Memadai dgn jacket aja
(Medicmesir akan bawak shopping tempat 'winter clothing' yg boleh beli murah dan cantik2 di Mesir nanti)

TOILETERIES/ UBAT2

1. Facial Wash/Toner/ Shampoo & Lotion and lain2 yg berkaitan (yg biasa dipakai....takut2 jenama yg biasa diguna susah nak dpt di Mesir..)

2. Satu set ubat2 Selsema/Batuk/Eye Drop/Mopiko / Ubat Dirrhea (or ill Chi-Kit Teck Aun)/Paracetamol, Minyak Cap Kapak, VICKS Inhaler, Lip Balm

BARANG2 DAPUR (...maklumlah lepas ni semua rajin masuk dapur belaka...)

1. Rempah2 Kari Ayam /Ikan/Kurma/ Serbuk Kunyit

2.Rempah spt Kayu Manis, Bunga Lawang, Palaga , Halba Campur
3. Sup Bonjot (beli sepapan)
4. Tom Yam paste (beli sepapan)
5. Nasi Goreng paste (sepapan juga)
6. Belacan (ha..ha.. utk yg suka makan sambal belacan) /orBudu...(pack elok ya..takut pecah!)
7. Ikan Sardin dlm Tin & Serunding
8. Serbuk Santan (belilah dlm 20 pack.....he..he..murah sgt di TESCO/GIANT...)
9. Serbuk kunyit
10. Ikan Bilis / Ikan masin ikut minat masing2 (ini amat penting)
11. Milo /12. Kicap / 13. Sos Cili/ Sos Tiram (beli yg plastic pack tu)
14. Dried daun kari(kpd yg tak boleh kalau x kena kari) / Dried Limau Purut (kpd yg minat tomyam ler...)

Tambahan>>>kepada yg dah confirm housemate...bolehlah pakat2 beli rice cooker/ kettle/ iron siap2 dari Malaysia....( ini tak penting...coz boleh beli dari Mesir....tapi kualiti Malaysia..tak der tandingan...)

itu aja...buat kali ini...sapa2nak tambah...leh lah gi kat comment area ya...

ummi

Tuesday, 23 September 2008

Lawatan Timbalan Menteri KPT ke Universiti2 di Mesir

Sukacita dimaklumkan Timbalan Menteri Kementerian Pengajian Tinggi, YB Dato Haron Idris telah mengadakan lawatan kerja ke semua Universiti2 di Mesir serta perjumpaan dengan pelajar-pelajar Malaysia dari 18-23hb Sept 2008.

Beberapa siri lawatan ini bertujuan untuk memantapkan program pengajian terutamanya Program Perubatan. MedicMesir telah berpeluang untuk bersama YB didalam beberapa program. Harapan kami, agar usaha serta perancangan lawatan berhasil memantapkan Program Perubatan di Mesir.
TerimaKasih tidak terhingga atas lawatan yang bermakna ini! Syabas

Siti Haniza

TAHNIAH Dr FOUAD A. AL BELASY

Big CONGRATULATION to Dr Fouad,
On behalf of all the Malaysian, I would like to take this opportunity to CONGRATULATE Dr Fouad for his recent promotion to Dean's post.

Insyallah, it will strengthen the ties between Malaysian government , MedicMesir and The Faculty of Dentistry, Mansoura University.

God Bless!

Siti Haniza

Departure Day

Salam,

Sukacita dimaklumkan, semua tarikh penerbangan yang dijadual kan pada 1hb Oktober dipindahkan ke 4hb Oktober 2008 dan Pelajar yang sepatutnya berangkat pada 4hb Oktober 2008, kekal pada tarikh 4hb Oktober.

Penerbangan akan dibuat pada 3 fasa. 4hb , 8hb dan 13hb Oktober.

1. Untuk ketiga-tiga penerbangan, waktu berangkat adalah 1130malam, Egypt Air.
Muatan dibenarkan 40kg. Sila pastikan bag anda tidak melebihi had tersebut. Jika didapati lebih, anda tidak dibenarkan untuk bersama-sama dengangroup checkin.

2. Sila berkumpul di Lobi Zon Egypt Air pada jam 8malam untuk taklimat. Check in akan dibuat secara group dan selepas checkin acara bebas bersama keluarga sehingga jam 1030malam

3.Pelajar dilarang untuk membawa sebaran 'cecair'samada cream atau air yang berkuantiti melebihi 100ml didalam beg tangan atau hand carry luggage.
http://www.klia.com.my/index.php?ch=80&pg=204&ac=3905

Segala pertanyaan mengenai departure, sila berhubung di talian 019 6206167

Shukran & Selamat Menunaikan Ibadah akhir Ramadhan

Salam Idilfitri

Ummi @ Siti Haniza

Thursday, 4 September 2008

Tajaan FLIGHT

Salam,

Tarikh Akhir memohon Tajaan FLIGHT KUL-CAIRO adalah 15hb September 2008. Bagi yang sudah memohon, MedicMesir akan berurusan terus dengan PENAJA.

Pelajar yang telah membayar TETAPI mendapat penajaan akan DIPULANGKAN WANG TIKET.

Mana-mana pelajar yang masih belum memohon penajaan kapalterbang perlu membayar Tunai RM2300 sebelum 15hb September 2008. Sila selesaikan awal utk mengelakkan sebarang masalah.Harap Maklum!

Shukran
ummi@medicmesir